Amersfoort Fotostad 2012 / Workshop: Reisfotografie

 
WORKSHOP: REISFOTOGRAFIE
 
Vijf professionele fotografen, een grafisch ontwerper en een journalist gespecialiseerd in ‘reisverhalen’ verzorgen vijf uiteenlopende workshops. U leert niet alleen betere reisfoto’s… te maken, u zult zeker geïnspireerd worden door de rijke reiservaringen en de creatieve vastlegging daarvan door de professionals. Hieronder vindt u meer informatie over de vijf workshops.

De workshops vinden plaats op zaterdag 9 en zondag 10 juni bij Discover! op Stadsring 2. Het programma begint om 12.30 uur, inloop vanaf 12.00 uur. Het programma eindigt rond 17.00 uur. Toegangskaarten voor deze workshops kosten slechts € 20,- per dag (plus € 1,50 reserveringskosten per ticket) en zijn te koop via de Amersfoort Fotostad Ticketshop onder aan deze pagina. Let op: op het gekochte ticket staat het adres van een internetpagina waarop u moet aangeven welke workshops u graag zou willen volgen. Als u het formulier niet invult, kunnen wij u niet indelen.

Workshop 1 | Jeroen Jazet en Manon Wouterse: fotobattle ‘Aan de lijn’

Fotografen Jeroen Jazet en Manon Wouterse houden in het kader van Amersfoort Fotostad een fotobattle met de titel ‘Aan de lijn’. Zij binden letterlijk en figuurlijk de strijd met elkaar aan, door te werken met een touw van 30m. Dit touw binden ze aan acht gekozen objecten op een route van Centraal Station naar het Stadhuisplein van Amersfoort. Het eerste object is bijvoorbeeld het laatste bankje in de stationshal van CS Amersfoort. De lengte van het touw bestrijkt het maximale gebied waarbinnen de foto gemaakt moet worden. Er ontstaat uiteindelijk een reeks foto’s, aan de hand waarvan de fotografen de deelnemers meenemen op een mini-reis door Amersfoort.

Niet alleen proberen Jazet en Wouterse elkaar af te troeven met hun beelden, tevens maken zij aan de hand van hun beelden inzichtelijk hoe de foto’s tot stand zijn gekomen, en welke keuzes ze daarbij hebben gemaakt. De fotografen geven je tijdens deze workshop niet alleen een kijkje in hun eigen keuken, maar vertalen dit meteen naar praktische tips en handvatten, die je kunt gebruiken bij het maken van je eigen (reis)foto’s. Als je interesse hebt in deze workshop: neem dan je eigen camera mee, want de fotografen nemen je mee naar een van de gekozen batlle locaties, waar je zelf ook aan de slag kunt: zo komen theorie en praktijk direct samen.

Fotografen
Jeroen Jazet is redactioneel fotograaf voor de zakelijke markt. Daarnaast schrijft hij artikelen voor fotomagazines als ZOOM en RAW magazine. Voor SNP begeleidt hij speciale fotoreizen. Daarnaast geeft hij veel gespecialiseerde workshops bij www.beeldmeester.nl. Manon Wouterse is autonoom fotografe.

Workshop 2 | Tiny Risselada: Ontvreemde reisfotografie

Weg van de dagelijkse realiteit. Hoe kijk je met een andere blik naar de wereld? Grafisch ontwerper en conceptdenker Tiny Risselada haalt de dagelijkse dingen uit hun context. Dit doet zij door de beelden te ontregelen en op een eigen manier samen te stellen.

Zo vertellen Nieuw Zeelandse brievenbussen bij Tiny hun ‘eigen’ verhaal over de bewoners. Hoe kijken wij eigenlijk naar beeld? En kijken we nog wel? Of consumeren we alleen nog maar? Tiny ‘ontvreemdt’ je van je eigen realiteit en laat je ‘kijken’.

Workshop 3 | Pauline en Wim Opmeer: Hoe maak je betere reisfoto’s?

Of je nu een (semi-)professionele camera meesleept of een compactcamera in je borstzakje stopt: iedereen kan goede reisfoto’s maken. Dat is onder andere een kwestie van goed kijken, nadenken over licht, waar je staat of wanneer je de foto neemt. Met eenvoudige tips & tricks leren we je (nog) betere foto’s te maken. Vanzelfsprekend nemen we ook tijd om vragen te beantwoorden over problemen waar jullie in de praktijk tegenaan lopen.

Workshop 4 | Ga op reis met fotograaf Jaco Klamer

Het hart van Amersfoortse fotograaf Jaco Klamer klopt sneller als hij in contact komt met mensen in uitzichtloze situaties. In de Hoorn van Afrika ontmoette hij Achmed, Binto, Ebrahim, Fatima, Nur en Rochia, op de vlucht voor honger, dorst en geweld.

Rampen
Loop – in gedachten mee met de jonge herdersjongen Achmed. Leer Ebrahim en Fatima beter kennen. Luister naar het vluchtverhaal van Nur, en naar de lotgevallen van Rochia. Leef mee met moeder Binto. Ga op reis naar de ‘lost boys’ in Soedan en de kindsoldaten in Liberia. Maak de genocide mee in Rwanda, de honger in Ethiopië en Papoea, de watersnood in Pakistan en Mozambique en de aardbeving in Haïti. Hoe is het om rampen niet via de televisie tot je te nemen maar het nieuws zelf te verslaan?

Djalaba?
Neem zelf je mooiste reisfoto mee naar de workshop, of juist de foto die niet werd zoals je in gedachten had. Hoe kun je het onderwerp de volgende keer beter uit de verf laten komen? Ook met reisvragen kun je bij Jaco Klamer terecht: wat doe je als het Ministerie van Buitenlandse zaken ineens een negatief reisadvies geeft terwijl je vliegticket al is geprint? Vraag je toestemming voor het maken van foto’s? Betaal je mensen voor gunsten? Door wie laat je je adviseren tijdens een reis? En hoe ga je gekleed: in (korte) spijkerbroek of in een boerka of djalaba?

Workshop 5 | Rixt Albertsma: Breng je foto tot leven

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Maar is dat wel zo? Vaak willen we ook nog even lezen wat we zien. In de krant, op blogs, Flickr of op Facebook. Veel (amateur)fotografen leveren naast beeld een aanvullende tekst. Hoe zorg je dat die net zo goed wordt als je foto?

Freelance reisjournalist Rixt Albertsma legt in deze praktische workshop uit waar je zoal op moet letten bij het schrijven van een goede tekst. Net als met fotograferen begint dat vaak al thuis. Hoe bereid je je voor? Waar let je op als je ter plekke bent? Hoe doe je dat nou eigenlijk; kijken, fotograferen en goede aantekeningen maken? En niet onbelangrijk, hoe vermijd je clichés? Uiteraard krijg je ook tips en tricks voor het daadwerkelijke schrijfproces.

Rixt Albertsma is parttime reisjournalist, gespecialiseerd in Marokko. Rixt woonde enige tijd in het Noord Afrikaanse land en is onder andere auteur van de reisgids 100%Marrakech (uitgeverij Mo’media, eerste druk). Tegenwoordig reist ze regelmatig naar Marokko voor diverse Nederlandse media. Daarnaast geeft ze lezingen over het land en -op verzoek- cursussen of workshops reisverhalen schrijven.

Datum & tijd:

zondag 10 juni 2012

van 12.30 tot 17.30 uur
 
Locatie:
Discover! Amersfoort

Stadsring 2, Amersfoort
 

~ door kopisusufotografie op 20/05/2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: