Hoe maak je betere reisfoto’s en hoe breng je jouw foto’s tot leven?

Van 18 mei tot en met 13 juli 2012 vindt in Amersfoort het tweejaarlijks fotofestival Amersfoort Fotostad plaats. In het weekend van 9 en 10 juni zouden er diverse workshops met als thema ‘Reisfotografie’ worden gegeven, een onderwerp dat ons persoonlijk bijzonder aanspreekt. Samen met onze vrienden Died & Jacq (die we kennen van een van onze reizen en zelf ook veel fotograferen) hadden we ons voor verschillende workshops opgegeven. Helaas was de organisatie genoodzaakt het programma iets aan te passen, waardoor we niet allemaal naar de gewenste workshop konden. Uiteindelijk bleek het toch een geslaagde middag met twee interessante workshops en we hebben ook nog eens leuke mensen ontmoet. Natuurlijk allemaal met dezelfde passie: reisfotografie! Daar raak je niet over uitgepraat!!! 😉

Workshop 1: “Breng je foto tot leven”

De eerste workshop die we bezochten werd gegeven door reisjournaliste Rixt Albertsma (gespecialiseerd in Marokko). Deze workshop werd als volgt aangekondigd: “Een foto zegt meer dan duizend woorden. Maar is dat wel zo? Vaak willen we ook nog even lezen wat we zien. In de krant, op blogs, Flickr of op Facebook. Veel (amateur)fotografen leveren naast beeld een aanvullende tekst. Hoe zorg je dat die net zo goed wordt als je foto? Freelance reisjournalist Rixt Albertsma legt in deze praktische workshop uit waar je zoal op moet letten bij het schrijven van een goede tekst. Net als met fotograferen begint dat vaak al thuis. Hoe bereid je je voor? Waar let je op als je ter plekke bent? Hoe doe je dat nou eigenlijk; kijken, fotograferen en goede aantekeningen maken? En niet onbelangrijk, hoe vermijd je clichés? Uiteraard krijg je ook tips en tricks voor het daadwerkelijke schrijfproces.
Omdat ik zelf de reisverslagen en fotoalbums van onze reizen maak, vond ik het wel een interessante workshop. Degene die zich hadden aangemeld om te leren hoe ze pakkende teksten bij hun foto’s moeten schrijven, zijn denk ik  teleurgesteld. Het ging namelijk meer over het schrijven van een goed reisverhaal dan over pakkende onliners. Maar… waarnemen en schrijven dat kun je leren! En daarbij is het wereldwijde web natuurlijk een perfect hulpmiddel. Gewoon veel surfen en kijken waar andere reisbloggers over schrijven, daar kun je een hoop van leren. Eigen aanpak en een beetje creativiteit zijn echter wel essentieel!

Voor een uitgebreider verslag over de workshop verwijs ik naar onze reisverhalenblog: www.globetrottertjes.wordpress.com.

Workshop 2: “Hoe maak je betere reisfoto’s?”

De tweede workshop werd gegeven door Wim & Pauline Opmeer. Zij werken als ‘documentairefotografen’ en hebben het afgelopen jaar reportages hebben gemaakt van duurzame ondernemingen en ontwikkelingssamenwerking in Oost-Europa en Afrika. De workshop die Wim & Pauline gaven werd als volgt aangekondigd: “Of je nu een (semi-)professionele camera meesleept of een compactcamera in je borstzakje stopt: iedereen kan goede reisfoto’s maken. Dat is onder andere een kwestie van goed kijken, nadenken over licht, waar je staat of wanneer je de foto neemt. Met eenvoudige tips & tricks leren we je (nog) betere foto’s te maken. Vanzelfsprekend nemen we ook tijd om vragen te beantwoorden over problemen waar jullie in de praktijk tegenaan lopen.
Er was een leuke interactie tussen Wim & Pauline en de deelnemers. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kregen we een aantal tips & trics, waar we echt wat mee kunnen. We vonden dit allebei de leukste workshop van de dag, mede dankzij het enthousiasme van Wim & Pauline, die duidelijk hun passie voor fotografie wisten over te brengen.

Al met al was het een leuke middag met leerzame workshops en zoals vriendin Jacq na afloop zo treffend op haar Facebook-pagina schreef: “De opgedane kennis over reisfotografie is na de volgende vakantie te bewonderen…”

Hieronder een mooi voorbeeld van Opmeerreports.nl; reisfoto’s zoals wij ze ook graag willen maken (bron: 033fotostad.com)

Deze foto is eigendom van Opmeerreports.nl (Wim & Pauline Opmeer)

~ door kopisusufotografie op 11/06/2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: