Voorjaar op de Veluwe

Het afgelopen weekend waren we een paar dagen op de Veluwe. Ondanks de wat minder goede weersverwachting, hadden we zondag een paar heerlijke zonnige uren in het bos.

We bezochten “Wildpark Het Aardhuis” (*). Dit park ligt bij Hoog Soeren aan de Amersfoortseweg (N344). Dit is de oude weg tussen Apeldoorn en Amersfoort. Het Aardhuis dankt zijn naam aan de Aardmansberg waarop het is gebouwd en het is een pittoresk stukje Oranjegeschiedenis binnen het terrein van Kroondomein Het Loo. De Aardmansberg is bijna het hoogste punt van de Veluwe (+102 m NAP).

In 1861 gaf Z.M. Koning Willem III (1817-1890) opdracht tot de bouw van het pand. Het doel was om dit te gebruiken voor bijeenkomsten met militaire autoriteiten en als plaats om te rusten tijdens de jacht. Na zijn dood werd het accent door Z.K.H. Prins Hendrik (echtgenoot van Koningin Wilhelmina) meer op de jacht gelegd. Hierdoor ontstond de aanduiding “Jachtchalet”. Het huis doet een beetje Oostenrijks aan, maar past goed in deze bosrijke omgeving.

Je kunt in het bos rondom het Aardhuis mooie wandelingen maken en de kans is groot dat je op het terrein van het wildpark wilde zwijnen, edelherten en damherten ziet. Om het wildpark te mogen betreden moet je wel een entreebewijs voor het museum en voor het wildpark kopen (kosten: 5 euro). In het Wildpark kun je op eigen gelegenheid wandelen, maar je kunt op vastgestelde tijden ook met een natuurgids mee (dat zit bij de entreeprijs inbegrepen!). De wandeling langs de geel gemarkeerde paaltjes duurt ongeveer een uur.

DSC09465_B gecomprimeerd

DSC09475_B gecomprimeerd

(*) bron: www.aardhuis.nl

~ door kopisusufotografie op 15/05/2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: