Happy Silent Day!

De Balinese dag van de stilte, beter bekend als Nyepi, is de start van Caka, het Balinese Nieuwjaar. In de aanloop naar Nyepi worden er over het hele eiland ceremonies gehouden, zoals Melasti en Ogoh-ogoh. Een bijzondere periode om op Bali te zijn!

Melasti is het startsein van Nyepi en wordt gedurende een aantal weken voor Nyepi in alle Balinese dorpen gevierd. Symbolisch is het een ‘reinigingsceremonie’. Vooral bij de zee en de rivieren vinden vele rituele baden en offers plaats.

De dag voor Nyepi wordt Ogoh-ogoh genoemd. Enorme monsters, gemaakt van papier-maché en hout worden in een ceremoniële processie door de dorpen gedragen. Het is een grote kakofonie van getoeter, gamelanmuziek en trommels (soms lopen ze met een lepel op een pan te slaan). Het idee hierachter is zoveel mogelijk lawaai te maken om de demonen van het eiland weg te jagen. Er wordt gedanst, gedronken en er zijn verschillende festiviteiten, met name met veel geluid en lawaai, om er zeker van te zijn dat de demonen echt verjaagd worden.

En dan Nyepi, een grotere tegenstelling dan Ogoh-ogoh kan er haast niet zijn! Na een dag en nacht van feestelijkheden en overal mensen op straat, lijkt het eiland die dag compleet verlaten. Nyepi duurt van 6 uur ’s ochtends tot de volgende dag 6 uur ’s ochtends. Op de dag van de stilte zijn alle winkels, scholen, banken en andere instellingen gesloten en de lichten blijven uit. Verder wordt de toegang tot het eiland ontzegd; vliegveld en havens zijn gesloten. De Balinezen blijven binnen in hun huizen en laten zich de hele dag niet zien. Dit wordt gedaan om de boze demonen te laten denken dat er niemand meer op het eiland is. Het is de bedoeling dat de demonen dan denken ‘hè wat een saai eiland’ en weer weggaan. De stilte en het niet gebruiken van lichten is om de boze geesten die toch nog overvliegen in de waan te brengen dat Bali er niet is. Ze kunnen dus niet op het eiland komen, want wat je niet ziet en niet hoort, is er niet…

Ook als toerist wordt er van je verwacht dat je respect toont voor deze dag van de stilte. Zo moet je in je hotel blijven, want niemand mag de straat op. Er wordt hier door de Pecalang (de Nyepi politie) streng op gecontroleerd. Gelukkig hoef je niet de hele dag op je kamer te blijven, zo mag je bv. wel bij het zwembad zitten, maar het is wel een ‘aangepaste dag’: beperkte bezetting van hotelpersoneel en vroeg avondeten, in ieder geval voor het donker wordt, want verlichting mag niet aan (gelukkig wel op je hotelkamer… maar er word je verzocht wel de gordijnen dicht te doen en geen licht naar buiten te laten schijnen). En het is dan heel donker op Bali, kunnen wij je uit ervaring vertellen!

En na deze dag van stilte, en wellicht van meditatie en bezinning, is het ‘nieuwjaarsdag’:
Selamat Tahun Baru Caka 1936 (*)!

(* volgens de Balinese maankalender bevinden we ons in in het jaar 1936)

????????

De foto’s op deze blog mogen voor niet-commerciele doeleinden worden gebruikt onder vermelding van: kopisusufotografie.wordpress.com.

The photos on this blog may be used for non-commercial purposes quoting: kopisusufotografie.wordpress.com.

~ door kopisusufotografie op 31/03/2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: