Balinese bruiloft / Balinese wedding

Wie wil er nou niet in het huwelijksbootje stappen op een exotisch eiland? Op het paradijselijke Bali het ‘jawoord’ geven, is een ervaring om nooit te vergeten. Dat kunnen wij uit eigen ervaring vertellen, want wij zijn zelf in 1995 op Bali getrouwd. We hebben toen geheel in stijl, op z’n Balinees gekleed in prachtige traditionele kleding, compleet met gouden sieraden en Balinese kroon, onze huwelijksceremonie laten voltrekken. Het was een officieel huwelijk, maar wel met een echte Balinese ceremonie, precies zoals de Balinezen zelf ook trouwen.

Een paar jaar geleden mochten we bij het huwelijk van het broertje van onze Balinese vriend Gede aanwezig zijn. De trouwceremonie werd bij Gede thuis gehouden op het familie-erf. De bruid zag er prachtig uit met haar gouden kroon en kleurrijke Balinese doeken, kunstig om haar heen gedrapeerd. Grappig om te zien is dat niet alleen de bruid, maar ook de Balinese bruidegom volledig in de make-up gaat. Lippenstift en mascara worden zeker niet achterwege gelaten en ze zijn hier dol op een witte huid (de bruidegom ziet er daarom wat ‘bleekjes’ uit…).

Het Balinese bruidspaar / The Balinese wedding couple
DSC_4287_defcomp

De trouwceremonie werd gecombineerd met de ceremonie van het tanden vijlen van de twee nichtjes van Gede. De ‘tooth filing’ ceremonie is een belangrijk religieus onderdeel van het leven en elke Balinees ondergaat dit. De voortanden worden gevijld en de ceremonie zal hen bevrijden van negatieve eigenschappen. Tanden staan symbool voor lust, hebzucht, woede, dronkenschap, verwardheid en jaloezie. Daarom is het vijlen van de voorste 6 tanden hier erg belangrijk. Het symboliseert ook de overgang van tiener naar volwassenheid.

DSC_4298_A_defcomp

DSC_4331_defcomp

We bleken de eregasten van de bruiloft te zijn en kregen de beste zitplaatsen toegewezen, namelijk ‘front row’ voor het podium. Zo hadden we een goed zicht op het hele ceremoniële gebeuren, dat werd voltrokken door de plaatselijke (hoge)priester en zijn vrouw. In eerste instantie voelden we ons een beetje bezwaard om foto’s te maken van deze intieme familieceremonie, maar op aanmoediging van de naaste familie stonden we er al gauw met onze neus bovenop en hebben we mooie foto’s kunnen maken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Andersom waren wij voor de Balinese familie van Gede ook een attractie. Twee van die ‘orang putih’ (blanken) traditioneel gekleed in een sarong. Niet alleen voor de aanwezige kinderen waren we een bezienswaardigheid, ook de volwassenen vonden ons interessant. Men was erg geïnteresseerd naar wat we op Bali deden, waar we vandaan kwamen en of we kinderen hadden. Toen ze hoorden dat wij ook op Bali getrouwd waren, werd er goedkeurend geknikt.

De Balinese familie/gasten / The Balinese family/guests

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een trouwceremonie op Bali is een kleurrijke en overweldigende belevenis en heel bijzonder om een keer mee te maken!

DSC_4301_A_defcomp

De foto’s op deze blog mogen voor niet-commerciele doeleinden worden gebruikt onder vermelding van: kopisusufotografie.com.

The photos on this blog may be used for non-commercial purposes quoting: kopisusufotografie.com.

 

~ door kopisusufotografie op 09/06/2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: