Hora est!

Afgelopen vrijdag, 23 januari 2015, hadden we een fotoklus in het zuiden van het land: ik was door Prisca, mijn afdelingshoofd bij het KIT, gevraagd om haar PhD ceremonie te fotograferen. Een hele eer vond ik zelf en natuurlijk een erg leuke foto-opdracht!

De promotieplechtigheid (*) vond plaats in de aula van de Universiteit van Maastricht, waar vrijwel bijna alle stoelen van de tribune bezet werden door familie, vrienden, collega’s en studenten van het KIT.

(* Bron: Wikipedia.nl: Promotie in academische zin is het behalen van de academische graad van doctor door het schrijven en publiekelijk verdedigen van een proefschrift, al dan niet met stellingen, aan een universiteit, of althans onder supervisie van een hoogleraar die als promotor optreedt.)

Degene die gaat promoveren wordt een promovendus genoemd en wordt bijgestaan door twee paranimfen. Zij zijn de ‘geestelijke ondersteuning’ tijdens de openbare zitting, waarbij de promovendus door een promotiecommissie aan de tand gevoeld wordt over het proefschrift. In dit geval waren dat de zus en een vriendin van Prisca. Vergis je niet: ze hadden een belangrijke taak!

De ceremonie werd ingeleid door de pedel van de universiteit, die met een soort staf op de grond bonkte en iedereen in de zaal verzocht te gaan staan. De verdediging duurde ongeveer een uur en toen de vastgestelde tijd voor de verdediging om was, kwam de pedel weer binnen, stampte opnieuw met haar staf op de grond en riep luid: “Hora est!” (“het is tijd!”).

Vervolgens verliet de promotiecommissie de aula om ‘in overleg’ te gaan. Na een minuut of 10 kwamen ze weer terug en kreeg Prisca haar bul overhandigd en mocht zij zich vanaf dat moment officieel Doctor (Dr.) noemen.

Zo’n promotie gaat volgens een vast ceremonieel, dat sterk per land en voor een deel ook per universiteit kan verschillen. Erg leuk en interessant voor de internationale studenten van het KIT om deze promotieplechtigheid bij te kunnen wonen. Ze waren met de bus vanuit Amsterdam naar Maastricht gekomen en wilden na afloop van de ceremonie graag met Dr. Prisca op de foto! Ik ben al aardig bedreven aan het worden in het ‘dirigeren’ van een groep: ook dit keer stond iedereen zichtbaar op de foto! 😉

Na de ceremonie nog heel wat foto’s gemaakt tijdens de receptie. Er leek geen einde te komen aan de lange rij gasten, die allemaal een trotse en blije Dr. Prisca wilden feliciteren!

Prisca, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en het behalen van je titel. En bedankt dat we dit speciale moment voor je mochten vastleggen!

2015/01/img_5787.jpg

2015/01/img_5788.jpg

2015/01/img_5790.jpg

2015/01/img_5791.jpg

2015/01/img_5792.jpg

2015/01/img_5793.jpg

De foto’s op deze blog mogen voor niet-commerciele doeleinden worden gebruikt onder vermelding van: kopisusufotografie.com.

The photos on this blog may be used for non-commercial purposes quoting: kopisusufotografie.com.

~ door kopisusufotografie op 26/01/2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: